Това приеха общинските съветници на своето 41-во заседание днесПромени в Наредба

...
Това приеха общинските съветници на своето 41-во заседание днесПромени в Наредба
Коментари Харесай

Вдигнаха цените на билетите в Регионалния исторически музей в Русе

Това приеха общинските съветници на своето 41-во съвещание през днешния ден

Промени в Наредба №16 за определянето и администрирането на локалните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе приеха общинските съветници на своето 41-во съвещание през днешния ден.

Промените са обвързани с промяна на цените на входните билети на Регионалния исторически музей в Русе. А аргументите са подбудени на първо място от комплицираната икономическа обстановка в страната, както и от сериозното нарастване на средствата за прехрана на музея.

След възобновяване на музейните експозиции ползата към тях е повишен сензитивно. Заедно с това обаче е повишена все по-осезаемо и потребността от обезпечаване на нужните комфорт и грижа за посетителите, свързани както с отоплението през зимния интервал, по този начин и с охлаждането на експозиционните пространства през летния, което води и до съществено повишение на разноските за прехрана. Това е главният претекст, който постанова нуждата от актуализация на цената за вход за възрастни гости от 5 на 8 лв..

Дори и с тези минимални корекции цените за вход в музеите на Русе не са високи спрямо цените в другите музеи в страната. В същото време качеството на предлаганата услуга – модерно завършените експозиционни пространства, обслужването, анотациите на непознати езици, интерактивните детайли и мултимедийните презентации, са на водещо в страната равнище.

Съгласно данни, предоставени от Регионален исторически музей – Русе, през 2021 година през музейните обекти са минали 18 875 учащи, от които 12 000 са от групови визити. Индивидуалните гости са 6 875 индивида. Повишение на приходите след актуализация на цените се чака в групата самостоятелните гости – учащи, планирано – с 12 000 лева През миналата година музеят регистрира самостоятелни гости в групата български пълнолетни жители, които съставляват 36,9% от общия брой гости. В тази група от музея чакат покачване на приходите от 25 000 лева Чуждестранните гости заемат близо 11,49% от общия брой на туристите или 6 075 индивида. Наблюдава се прочут спад на броя на самостоятелните задгранични гости (организирани групи – 2 757, самостоятелни туристи – 3 318). Най-често задграничните посетители са от Румъния, Франция, Италия, Испания, Англия, Белгия, Холандия, Австрия, Турция, Чехия, Унгария. Не липсват и визити от Нидерландия, Русия, Перу, Съединени американски щати, Мексико, Индия, Саудитска Арабия и Израел. Очаква се растеж на приходите в групата самостоятелни туристи с 8 000 лева След актуализация на цените на билетите се чака нарастване на приходите от билети планирано с към 40 000 лева, част от които ще послужат за покриване на режийни разноски, а останалата част – за възстановяване на качеството на предоставяната услуга.

В член 59, ал.1, т. 39 се вършат следните промени:

а) за възпитаници, студенти и пенсионери (организирани и самостоятелни посетители) – от 2.00 лева бр., на 5 лева бр.;

б) за проведени гости (над 5 лица) – от 4,00 лева./бр. на 6,00 лева.;

в) вход за самостоятелни гости – от 5,00 лева./ бр. на 10 лева / бр.;

д)/нова/ сказка на непознат език – от 10,00 лева на 25,00 лева.;

е) сказка на български език – от 10,00 лева бр. на 15,00 лева.;

ж) екскурзоводска сказка по градски маршрут – от 20,00 лева бр. на 40,00 лева.;

и). за притежатели на юношески карти Euro – 26 (за чужденци) – от 2,00 лева бр. на 4,00 лева.;

н) дневен билет с право на достъп до две или повече експозиции – от 10,00 лева на 15,00 лева.;

Ръководството на музея предлага да се въведе нова цена на екскурзоводска сказка по градски маршрут на британски език в размер на 50,00 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР